En annan viktig faktor som Tom Setterwall, räddningstjänstens chef framhåller är att man genom en formaliserad samverkan kan förbättra framförallt det förebyggande arbetet i de inblandade kommunerna.
Diskussioner om Trygghetens Hus har funnits under en längre tid, men i och med att en förstudie som visat på många positiva effekter nu i det närmaste är avslutad, väljer man att berätta om dem.
Bland politikerna som var på plats, Ystads kommuns Kristina Jönsson, Tomelilla kommuns Torgny Larsson och Simrishamns kommuns Anders Johansson, var samstämmigheten stor i hur man ser på idén om ett Trygghetens Hus.
– Vi är först ut i Skåne med den här idén, säger Kristina Jönsson och det har hittills kommit oerhört positiva signaler. Med förstudien så gott som klar har vi nu en grund för att fortsätta och arbeta på att göra detta till verklighet.
– Detta ökar absolut tryggheten för medborgarna, säger Torgny Larsson som ser stora vinster i organisationernas starkt förbättrade möjligheter att samöva om idén blir verklighet.
– Även näringslivsperspektivet är viktigt. Med allt samlat under ett tak kan företagare få kortare vägar till de olika tillstånd man är beroende av, säger Simrishamns Anders Johnsson.
Säkerhetschefen för Ystads, Tomelillas och Simrishamns kommuner, Thomas Andersson framhåller också den ekonomiska aspekten. –Det blir definitivt mer effektivitet för samma pengar med den här lösningen.
Inspirationskälla för idén om Trygghetens Hus finns i Östersund i Jämtlands län, där man redan gjort verklighet av ett så här långtgående samarbete.
-Det blir som en typ av medborgarkontor, med gemensam reception för de inblandade organisationerna och kommunerna, förklarar Kristina Jönsson. Medborgarens vägar till service kortas när så mycket är samlat på samma plats.
De kommunerna som är inbjudna att delta i vidareutvecklingen av idén är förutom de tre nämnda kommunerna också Sjöbo och Skurups kommuner, men hur det kommer att se ut i slutändan är ännu en öppen fråga. Idag finns ännu inget konkret politiskt beslut.