- Det finns framförallt tre viktiga punkter vi disskuterar under kampanjen. Att upptäcka elever med särskilda behov tidigt, utöka undervisningstiden i mattematik och svenska och förstärka statusen på läraryrket, berättar Christer.
Christer förklarar hur tankarna går för att göra dessa mål möjliga. Bland annat måste det finnas möjlighet att utvecklas i sin lärarroll och mer mattematik för svenska elever ska förhoppningsvis leda till att fler blir intresserade av naturämnen och ingenjörsarbeten.
- Hur ökar man attityden till skolan i familjerna? Många anser fortfarande att skolan inte är så viktig, säger en lärare och får medhåll av sina arbetskamrater.
- Det är en långsiktig process som behöver bearbetas i varje kommun, svarar Christer.
Daniel Persson, familjenämnden, berättar att man i Tomelilla haft Coop- utbildningar för föräldrar och detta är något man måste jobba vidare med och skapa ett engagemang bland alla föräldrar.
- Vi kommer i år få mer pengar från den Sociala investeringsfonden till projekt som ska förebygga och jobba med attityder bland annat i hemmen, berättar kommunstyrelsens ordförande Magnus Björkman.
Avslutningsvis fick Christer en fråga om tankarna kring tidiga resurser i förskolan, många barn som börjar första klass är sämre rustade med tålamod, kunskap och socialt beteende.
- Det är något man redan börjat att arbeta med, bland annat när man ändrade namn från dagis till förskola för att höja standarden, säger Christer till svar.
- I Tomelilla läggs det väldigt mycket fokus på förskolorna, berättar Daniel. Det satsas på läsutveckling och specialpedagoger. Uttrycket ” Det här såg vi redan i förskolan” ska försvinna, vi vill upptäcka behoven i tid.